Lua Programlama Giriş - Lua'nın Özellikleri

Client

Kullanıcı
Katılım
30 Nis 2022
Mesajlar
22
Tepkime puanı
1
Puanları
3
LUA
Lua C ve diğer geleneksel dillerde yazılmış yazılımlara entegre edilecek şekilde, baştan dizayn edilmiştir. Lua, küçük ve basit bir dildir. Lua dizeleri ve dinamik boyutlu verileri işlemek için güvenli bir ortam, otomatik bellek yönetimi ve büyük bir tesisi bulunmaktadır .

Lua gücünün büyük bir kısmını kendi kütüphanelerinden alıyor. Lua dilinin ana güçlerinden biri yeni türleri ve işlevleri aracılığıyla genişletilebilir olmasıdır. Pek çok özellik bu gücüne katkıda bulunur. Dinamik polimorfizm özellği vardır. Taşmaları işlemek için kimin sorumlu olduğuna karar vermeye gerek yoktur, çünkü otomatik bellek yönetimi, bu olayları kolaylaştırır.

Lua standart kütüphaneleri küçük bir set ile birlikte gelir.

Lua döngüler, kapsam, fonksiyon çağrıları, aritmetik hesaplamaları, tablolar ,dize desen eşleştirme, hata işleme gibi eşyordamlar, hata ayıklama mekanizmaları, kapsamlı bir C API, OS tesisleri, giriş ve çıkış fonksiyonları gibi programlama işlevlerini ve daha fazlasını geniş bir yelpazede sunuyor.

Basitlik hedefinden dolayı Lua’ da veri türleri sayısı azalmıştır. Bu özelliği diğer dillerden ayıran en önemli özelliklerinden biridir.Veri türlerinin sayısı azalmış olsa da hedefleri ,görevleri gerçekleştirmek için yeterince güçlüdürler.

Lua veri türleri arasında tablo ve kullanıcı verileri(userdata) vardır. Lua uygulamaya yönelik özel yapıları desteklemek için tablo ve userdata türünü kullanır. Tablolar gerçekten ilişkisel dizi olup, dizilere benzer şekilde davranır. Bu yapı, çok sayıda veri yapıları ağaçları, grafikler hatta XML dosyaları olarak temsil edilmesini sağlar.

Lua tek başına bir komut satırı yorumlayıcısı sunmasına rağmen, Lua dili uygulamaya gömülebilir şekilde tasarlanmıştır. Uygulamalar bir komut dosyası, yorumlanır, yüklenir ve çalıştırıldığını kontrol edilebilir.

Lua Dilinin Özellikleri​

Lua dili kendini kanıtlamış sağlam bir dildir :
Lua gömülü sistemler (örneğin, dijital TV için Brezilya -Ginga), oyunlar (World of Warcraft gibi), pek çok endüstriyel uygulamada (Adobe Photoshop Lightroom) gibi uygulamalarda kullanılmıştır ve şu anda oyun sektöründe önde gelen bir betik dildir .

Lua dili hızlıdır :
Lua performans konusunda haklı bir üne sahiptir. Çeşitli kriterler betik dilleri alanında hızlı dil olarak Lua’ yı göstermektedir. Lua çok ince ayarlı benchmark programlarında bile test edildiğinde hızlı olduğunu göstermektedir. Büyük uygulamaların önemli bir kısmı Lua dilinde yazılmıştır .

Lua taşınabilir bir dildir :
Lua, küçük bir paket içerisinde dağıtılan ve ANSI/ISO C derleyicisi olan tüm platformlarda kurulabilir.Ayrıca mobil cihazlar, avuç içi bilgisayarlar, cep telefonları, gömülü mikroişlemciler, kısıtlı cihazlar içinde iyi bir seçimdir, Unix ve Windows gibi tüm sistemler üzerinde çalışır.

Lua dili gömülebilir :
Lua, az yer kapladığı için uygulama içine kolayca gömülebilir. Hızlı bir dil motorudur. Lua ‘da, diğer programlama dilleriyle yazılmış bir kod ile güçlü bir entegrasyon sağlayan basit ve iyi belgelenmiş bir API çeşitliliği vardır. Lua ile diğer dillerle yazılmış uygulamaları ve kütüphaneleri de geliştirmek kolaydır, hatta Perl ve Ruby gibi diğer betik dilleri de geliştirmek için kullanılabilir.

Lua dili güçlü ve basittir :
Lua tasarımında doğrudan dil özelliklerini sağlamak yerine, bu özellikleri uygulamak için meta-mekanizmaları amaçlanmıştır. Örneğin, Lua saf nesne yönelimli bir dil olmasına rağmen, sınıflar ve miras uygulanması için meta-mekanizmaları sağlar. Lua meta-mekanizmalarında alanı küçük tutmak esas alınmıştır.

Lua dili az yer kaplar :
Bir uygulamaya Lua eklemek onun boyutunu büyütmez. Lua 5.1.4 kaynak kodu, doküman ve örnekler içeren dosyası sıkıştırılmış hali 212KB ve sıkıştırılmamış hali ise 860KB kaplar. Linux altında tüm standart kütüphaneleriyle kurulmuş Lua yorumlayıcısı 153KB kaplar.

Lua dili ücretsizdir :
Lua şuan MIT lisansı altında dağıtılır. Ücretsiz ve açık kaynak kodludur, kesinlikle hiçbir ücret ödemeden ticari amaçlar dâhil herhangi bir amaç için kullanılabilir.
 

Yorum yapmak için bir hesap oluşturun veya giriş yapın

Yeni bir konu oluşturabilmek veya konulara cevap verebilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir

Hesap oluştur

Forum sitemizde bir hesap oluşturun. Bu işlem çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yapın.

« - | Lua Nedir? »

Konuyu toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Üst