Grafik Tasarım

Afiş Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Afiş Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Afiş tasarımı konusunda detaylı bilgi verilmeden önce afiş tanımının detaylı şekilde bilinmesi gerekilmelidir. Afiş, bir ürün veya hizmetin hedef kitlelere ulaştırılması amacıyla caddelerde veya açık mekanlarda yer almış olan, kağıda basılmış bir dış mekan tanıtım aracı olarak bilinmektedir. Afişin amacından bahsedecek olursak, afiş dış mekanlarda önemli duyuruları yapabilmek amacıyla kullanılmaktadır. Örneğin bir kampanyanın duyurusu yapılırken afiş yapımından yardım almak gerekilmektedir.

Afişler konularına göre kültür, sosyal veya kültürel amaçlı kullanılabilmektelerdir. Sosyal anlamda afişlerin kullanımı en çok kategori alanı içermektedir diyebilmekteyiz. Afişlerin amacı tanıtım ya da bilgilendirme vermektir. Bu nedenle kesinlikle dikkat çekici bir afiş tasarımının yapılması gerekilmektedir. Bir afişin dikkat çekici bir tasarıma sahip olması daha fazla duyurusunun kişilere ulaşması anlamına gelmektedir. Bu nedenle afiş amacına ulaşmaktadır diyebiliriz.

Doğru tasarlanmış bir afiş kesinlikle hedef kitlenin dikkatini çekebilmektedir. Bu da hedef kitleyi markaya çekebilmek için önemli bir adım olarak bilinmektedir. Afiş tasarımı tüm iyi öğeleri barındırmıyor ise hedef kitlenin dikkatini çekmek bir o kadar zorlaşacaktır.

Afiş tasarımının boyutları önemli bir konu arasında yer almaktadır. Afiş baskılarında en çok tercih edilen boyutlardan bahsedecek olursak 32×47, 50×7, 70×100, 80×120, 100×150 cm olarak kullanılan ölçülerdir. Bu ebatlar seçilirken afişin kullanılacağı alan düşünülerek adım atmak gerekilmektedir. Geniş alanda sergilenecek bir afiş için büyük ebatların tercih edilmesi gerekilmektedir. Bu nedenle hedef kitleye ulaşımda daha kolay gerçekleştirilmektedir.

Afişin karşı taraf tarafından algılanması 2,5-3 saniye olarak bilinmektedir. Afişlerin ilk bakışta algılanması gerekilmektedir. Ayrıca hafıza da kalma süreleri oldukça önemlidir. Özellikle dış mekanlarda yürüyen insanlar afişi göreceklerinden dolayı içeriğin kısa yazılardan oluşması ve sade olması gerekmektedir. Bu konunda altını çizmek gerekmektedir. Sade bir içerik daima akılda daha kalıcı olacaktır. Ayrıca gözü yormamasından dolayı algılama süreside kısalmış olacaktır.

Sözcükler kısa ve algılanabilir olmalıdır. Ayrıca okunaklı olması büyük önem arz etmektedir. Sözcükler harekete geçirici olmalıdır. Ayrıca daima dikkat çekici sözcükler kullanılmalıdır. Örnek olarak ‘’bize katılın’’ şeklinde bir sözcük kullanımı karşı tarafı harekete geçirme konusunda kolaylık sağlamaktadır.

Görsel düzenleme konusunda, çarpıcı, basit ve yalın bir dizayn tercih etmek önemlidir. Afişte detaylarda dahil olmak üzere her şey ilk bakışta anlaşılabilir olmalıdır. Bunun önemi büyüktür çünkü kişilerdeki kafa karışıklığı algılama konusunda zorluk çıkarabilir ve kişilerin harekete geçme durumu engellenebilir. Görsel olarak esprili, düşsel ya da dramatik çalışmalar yapılabilmelidir. Bu nedenle bu seçimlerin önceden belirlenmesi gerekilmelidir. Bu seçimlerden hangisinin markaya yönelik daha uyumlu olacağı önceden detaylı şekilde araştırılmalıdır.

Kullanılacak olan imge tek olmalıdır. Kafa karıştıracak ve sadeliği bozacak birden fazla imge kullanımı yanlış olmaktadır. Dikkat daima tek bir yere verilmelidir. Bu sayede algılama hızı istenilen düzeyde olmuş olacaktır.

Tüm bu durumlara dikkat edildiğinde hedef kitlenin dikkatini çekmek kısa saniyeler içerisinde mümkün olmaktadır. Önemli olan dikkati çektikten sonra kişileri harekete geçirmektir. Bu nedenle iyi bir afiş tasarımı marka değeri için fazlasıyla önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu