Grafik Tasarım

Baskı Çalışmalarında Nelere Dikkat Edilmeli?

Baskı Çalışmalarında Nelere Dikkat Edilmeli?

Grafik tasarımı ile ilgilenen kişiler hazırladıkları çalışmaları matbaaya göndermeden önce belirli unsurlara dikkat etmelidir. İş sadece tasarımın yapılması ile bitmemektedir. Baskı çalışması öncesinde kesinlikle dikkat edilmesi gerekilen unsurlar bulunmaktadır. Amaç hazırlanan çalışmanın görüldüğü şekilde basılmalıdır. Bu konunun önemim tasarım açısından büyük bir değer içermektedir. İşin kalitesinin bozulmaması bir tasarım için büyük önem arz etmektedir. Bu konuya dikkat edilirken birkaç unsurun altını çizmek gerekir. Bunlardan bahsedecek olursak baskı çalışmasından önce:

-Ölçülerin daima doğru çalışılması gerekilmektedir. Yapışık şekilde çalışmak doğru bir seçenek değildir. Yazdığınız yazılarda ya da kullandığınız resimlerde kayma olabilir bu nedenle yapışık çalışmamak gerekilmelidir.

-Baskıya gidebilecek şekildeki bir tasarımın kenarlarında en az 5mm taşma payı olmalıdır. Bu tasarımın baskısının sonucunda iyi bir çalışma kazanılması için önemli bir unsurdur.  Bu ölçü baskı sonrası kesimlerde kenarlardan fazla kaçılması sonucu anormal görüntünün yaşanmasını engellemektedir.

-Baskı için tüm çalışmaların CMYK olarak olması zorunludur. Buna ekstra renkli baskılar hariçtir.

-Çalışmada kullanılan fotoğraflar/resimler 300 dpi çözünürlükte olmalıdır.  Ayrıca uygun ölçülerde hazırlanılmış olması gerekilmektedir. Çok küçük resimler baskıda piksel olarak göründüğü için tasarımınızın görüntüsünü olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle ölçüm konusunda özellikle dikkat etmek gerekilmelidir.

-Baskıya giderken harici olarak program içine (Illustrator, Coreldraw, Freehand) eklenilmesi unutulmamalıdır. Sizin bilgisayarınızda görüntülen tasarım başka bir bilgisayarda görünmeyebilir bu nedenle eklenme işleminin kesinlikle unutulmaması gerekilmemelidir.

-Vektörel çalışma yapmak her zaman daha mantıklıdır. Özellikle logolar veya çizimler vektörel olarak tasarlanmalıdır. Bu konuda Illustrator kısmından yararlanılmak kesinlikle doğru bir karar olacaktır. Logonun baskı sonrası görünüm kalitesi için vektörel bir kullanım kesinlikle büyük bir önem ifade etmektedir.

-Çalışmalar baskıya gönderilirken TIFF, PDF, EPS, CDR olarak gönderilebilmektedir. Ancak öncesinde basımı yapacak kişi ile görüşmek en mantıklı davranış olacaktır. Baskı esnasında sorun yaşamamak adına baskı yapacak kişi ya da firmayla daima iletişimde kalmak büyük önem arz etmektedir. Rastgele gönderdiğiniz bir formatta istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz. Bu nedenle iletişim daima büyük önem arz etmektedir. Daha sonrasında sorun yaşamamak adına öncesinde önlem almak her zaman daha mantıklı olacaktır.

-Mümkün olduğu kadar yazılarınız convert’lerek gönderilmelidir. Bu sizin yararınıza olmaktadır. Aksi takdirde çalışmada kullandığınız font karşı tarafta olmayabilir. Bu nedenle bu da dikkat edilmesi gerekilen bir diğer önemli unsur olarak bilinmektedir. Gönderdiğiniz kişi ya da firma yazı da bir değişiklik yapma gereği duyarsa fontu da ayrıca eklemek önemli bir ince ayrıntı olarak bilinmektedir.

Tüm bunlara dikkate edildiğinde tasarımınızın sonucunu baskı esnasında tasarladığınız ürün olarak görebilmeniz mümkündür. Aksi takdirde bu konulara dikkat edilmemesi durumunda hazırladığınız tasarım beklediğiniz sonuçta çıkmayabilir. Bu markanızın gidişatını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle yapmış olduğunuz tasarım kesinlikle baskıdan sonra istediğiniz sonuçta çıkmalı ise bu anlatılan öğelerin kesinlikle yerine getirilmesi gerekilmelidir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu