Grafik TasarımLogo Tasarımları

Logo Tasarımında Altın Oran Nedir?

Logo Tasarımında Altın Oran Nedir?

Öncelikle Altın Orandan bahsedecek olursak Altın Oran; anatomide, ses dalgalarında, renkte bulunabilen bir matematiksel ilke olarak bilinmektedir. Doğasının mükemmel olması ile binlerce yıldır resimde, sanatta, mimaride ve tasarımlarda kullanılmıştır. Bilimsel açıklamalara göre biz farkında olmasak bile Altın Oran içeren şeylerin uyumlu ve mükemmel olduğunu vurgulamaktadır.

Altın Oranın tasarıma dahil olması ile sonuç da bir o kadar tatmin edici olarak gözlemlenir. Yani tasarımda Altın oranın bulunması tasarımın mükemmelliği için büyük önem ifade etmektedir. Altın oran kullanımı, tasarım kararları konusunda bir çerçeve oluşturmaktadır. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki Altın Oran kullanabilmek için pratiklik ve zaman konusunda üst düzeye gelebilmek gereklidir. Altın Oran konusunda uzmanlaşılması sonucunda tasarımlara baktığınız bakış açısı değişecek ve doğru gözükmeyen alanların daha kolay farkına varabileceksiniz.

Logo tasarımında Altın Oranın kullanımı insanların beğenisinin de hızlıca gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bu nedenle logo tasarımında Altın Oran kullanımı kişilerin beğenisini ve dikkatini çekebilmek adına büyük önem ifade etmektedir. Herkes bireysel kuruluşunun ya da şirketinin logosunun unutulmaz bir logo tasarımına sahip olmak ister. Çünkü logo aslında akılda kalıcılığın simgesi olarak bilinmektedir. Bu nedenle bir logonun akılda kalabilmesi için Altın Oranın kesinlikle kullanılmasının altını çizebilmekteyiz.

Logo tasarımında altın dikdörtgen kullanımının önemi fazlasıyla büyüktür. Dikdörtgen aslında sahip olduğunuz parçaları oluştururken bir ızgara görevi görmektedir. Logonuz keskin açılı çizimlerle kullanılabilmeyi gerektiriyor ise altın oran konusunda dikdörtgenlerden ve karelerden yararlanmak mümkün olacaktır. Bu işin daha kolay yapılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle logo tasarımında dikdörtgen ve karenin kullanımı büyük bir yer kaplamaktadır. Ayrıca logo örnekleri oluşturabilmek adına şekilleri birleştirmek de büyük önem arz etmektedir. Bunun da altını çizmek gerekir. Şunu da belirtmek gerekir ki kullandığınız şekillerin boyutlarında bir değişiklik yapmamalısınız bu altın oranın bozulmasına neden olacak bir hamle olabilir.

Fibonacci Sayı Dizisi Nedir?

Altın Oranlı bir logo tasarımı yapmak büyük sabır gerektirmektedir. Ayrıca Altın Orana ulaşmadan önce kesinlikle Fibonacci Sayı Dizisi hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bu konu hakkında bilgi verecek olursak, Fibonacci Sayı Dizesi; altın oranı elde edebilmek adına büyük bir görev görmektedir. Altın Oran köklerini Fibonacci’den almaktadır. 2 veya daha fazla öğe arasındaki ilişkiyi ifade edebilen Altın Oran sayısal değer olarak 1:1,618 olarak kabul edilmektedir.

Fibonacci dizisine bir ağaçtaki yaprakların sayısından, piyano tuşlarından, çiçeklerdeki sprirallere kadar karşılaşmak mümkün olmaktadır. Altın Orana ulaşmadan önce Fibonacci sayı değeri hakkında bize bilgi vermektedir. Oran köklerini Fibonacci dizisinden almaktadır dersek de doğru olacaktır.

Logo tasarımında Altın Orana kavuşabilmek kolay bir iş olmasa da Altın Orana ulaşılmış bir iş kesinlikle daha fazla dikkat çekecek ve akılda kalıcılığı açısından daha büyük bir meziyet sergileyecektir. Bu nedenle Altın Oranının gücünün logo tasarımındaki önemi fazlasıyla büyüktür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu