Grafik Tasarım

Photoshop ve Illustrator Farkları nelerdir?

Photoshop ve Illustrator Farkları nelerdir?

Photoshop ve Illustrator birbirine çok benzeyen iki program olarak günümüzde dijital dünyada yerini amaktadır. Birçok işlemin ikisi ile birlikte yapıldığı dijital dünyada büyük bir kolaylık sağlamaktadırlar. Çizim konusunda her iki programda da çizim yapabilme adına özellik bulunmaktadır. Peki ikisinin arasındaki fark nedir? Öncelikle Photoshop ve Illustrator tanımından bahsedelim.

Photoshop Nedir?

Photoshop oluşturulmuş resim ve grafiklerin modifiyesi için kullanılan en büyük programlardan biri olarak bilinmektedir. Ayrıca Adobe’un en bilindik programlarından biri olarak yer almaktadır. Bu nedenle aslında çok fazla kişiye ulaşmış bir program olarak bilinmektedir. Matris ya da Bitmap grafikleri, Photoshop ile oluşturulmaktadır. Bu grafikler hakkında bilgi verecek olursak, piksel olarak bilinen ayrı renklendirilmiş karelerden oluşmaktadırlar diyebiliriz. Bu nedenle bazen pürüzlü gözükebilmeleri olası bir durumdur.

Photoshop içindeki her şey bir piksel topluluğu olarak bilinmektedir. Bu nedenle bir şeyin ölçeğini azaltıp, çoğaltmak grafiklerin kalitesini fazlasıyla etkilemektedir. Photoshop; Web Grafikleri, tasarımlar, fotoğraf düzenleme gibi konuların düzenlenmesinden oldukça popülerdir. Fotoğraf konusunda Photoshop seçilmesi kullanıcıları fazlasıyla memnun etmektedir. Çünkü birçok özellik bakımından tam verimi vermektedir.

Grafiğinizi piksel olarak düzenleyebildiğiniz için Photoshop sayesinde komple bir kontrole sahip olmanız mümkün kılınmaktadır.

Peki Illustrator ne gibi faydalar içermektedir. Bu konudan da bahsetmek gerekir.

Illustrator Nedir?

Gelişmiş bir vektöre dayalı bir program olarak bilinmektedir. Photoshop piksele dayalı bir program iken Illustrator, vektör grafikleri oluşturmak adına matematiksel yapılar kullanmaktadır. Illustrator ‘da piksellerin aksine hatlar, bilgisayar algoritması tarafından bağlanan iki noktadan oluşmaktadır. Bu nedenle aslında Illustrator, logo tasarımında ya da farklı boyutlarda basılacak herhangi bir olay örgüsü için rahatlıkla kullanılmaktadır. Çözünürlüğe bağımlı değildir bu nedenle size daha iyi bir baskı kalitesi verebilmektedir. Eksikliği ise, kullanıcıya daha önce yaratılmış bir resim için çok fazla düzenleme şansı sunmamasıdır.

Photoshop ve Illustrator Arasındaki Farktan bahsetmemiz gerekirse:

Illustrator, vektörel tabanlı, Photoshop ise piksel tabanlıdır. Yanı Illustrator üzerinden yaptığımız çalışma vektörel olarak saklanır. Photoshop da ise her bir piksel ayrı ayrı saklanmaktadır. Dolayısı ile logo, şekil ve desen konularında Illustrator daha büyük avantaj sağlamaktadır. Photoshop piksel tabanlı olmasından dolayı istediğimiz büyüklükte çalışmalar yapmamıza izin vermemektedir.  Çünkü boyutların büyütülmesi durumunda kalitenin düşeceğinin altını çizmek gerekir. Illustrator, istediğimiz boyutta çalışabilmemize izin verdiğinden dolayı Illustrator ile büyük bir çalışma yapmak daha verimli bir sonuca ulaşmamızı sağlayacaktır. Böylece bozulma ya da kalitenin düşmesi durumu da gözlemlenmemiş olacaktır.

Photoshop ile büyük bir iş çalışılmayacak ise kolayca düzenlemeler yapılmasının mümkün olmasında dolayı yapılan bir işin üzerinde düzenlemeler yapılması kolay olacaktır. İkisinin de artı ve eksi yönleri bulunmaktadır fakat şunu da belirtmek gerekilir ki, dijital dünyada fazlasıyla önemli olan iki uygulama olarak bilinmektedirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu